El reto de comer en las áreas rurales
-
1
Universidad de Valladolid
info
ISSN: 0417-8106
Datum der Publikation: 2017
Titel der Ausgabe: Riesgos demográficos y políticas públicas en la España rural
Nummer: 185
Seiten: 121-135
Art: Artikel
Andere Publikationen in: Documentación social
Zusammenfassung
Problems of food access in rural areas as a result of the gradual closure of stores is not at the forefront of the public agenda. This paper aims to address it along with some methodological and theoretical notes on other countries’ approaches to the issue of food in rural areas. From a comparative perspective, we analyzed the causes and consequences of the lack of food supply in rural areas. We observed two approaches to analysis: food deserts and food access. We end with some references to public-private initiatives that have begun in a dispersed way to address the problem in Spain.
Informationen zur Finanzierung
El presente trabajo forma parte del proyecto «Alimentación y Estructura social. Análisis de las desigualdades alimentarias en España», financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad de la Modalidad 1 Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación orientada a los Retos de la Sociedad (CSO2015-68434-R)».Geldgeber
-
Ministerio de Economía y Competitividad
Spain
- CSO2015-68434-R
Bibliographische Referenzen
- ACHESON, D. (1998): Independent Inquiry into Inequalities in Health. London: The Stationery Office.
- BEAUMONT, J., et al. (1995): Report from the policy sub-group to the Nutrition Task Force Low Income Project Team of the Department of Health, Watford: Institute of Grocery Distribution.
- BEAULAC, J.; KRISTJANSSON, E y CUMMINS, S. (2009): «A systematic review of Food deserts 1966-2007», en Preventing chronic disease. Public Health Research, Practice and Policy, Vol. 6 (3), 1-10. (en línea). http://www.cdc.gov/pcd/issues/2009/jul/08_0163.htm.
- BEDORE, M. (2012): «Geographies of capital formation and rescaling: a historical-geographical approach to the food desert problem». The Canadian Geographer, n.º 57 (2), pp. 133-153.
- BLANCHARD, T. y LYSON, T.A. (2005): «Retail Concentration, Food Deserts, and Food Disadvantaged Communities in Rural America», en Southern Rural Development Center. (en línea). http://srdc.msstate.edu/ridge/projects/recipients/02_blanchard_final.pdf
- BLANCHARD, T. y THOMAS, L. (2006): «Food Availability and Food Deserts in the Nonmetropolitan South». Food Assistance Needs of the South’s Vulnerable Population, n.º 12, 7 páginas.
- CARDON, P. (2009): «Les effects de la mobilité résidentielle des ratraités sur leur alimentation». Reserches familiales, n.º 6, pp. 105-110.
- CUMMINS, S. y MACINTYRE, S. (1999): «The location of food stores in urban areas: a case study in Glasgow». British Food Journal, n.º 101 (7), pp. 545-553.
- DAWSON, J., et al. (2008): «Accessing healthy food: A sentinel mapping study of healthy food retailing in Scotland» (Food Project No. S04005). Aberdeen: Food Standards Agency (FSA). (en línea). http://wwwfoodgovuk/news/newsarchive/2008/feb/access.
- DONALD, B. (2013): «Food retail and Access after the crash: rethinking the food desert problem». Journal of Economic Geography, n.º 13, pp. 231-237.
- KAUFMAN, P. R. (1999): «Rural poor have less Access to supermarkets, large grocery stores». Rural Development Perspectives, Vol. 13, n.º 3, pp. 19-26.
- LARSEN, K. Y GILLILAND, J. (2008): «Mapping the evolution of «food deserts» in Canada city: supermarket accessibility in London, Ontario, 1961-2005». International Journal of Health Geographics, 7: 16.
- LECLAIR, M. S. y AKSAN, A. M. (2014): «Redefining the food desert: combining GIS with direct observation to measure food Access», en Agriculture and Human Values, n.º 31 (4), pp. 537-547.
- LÓPEZ, E. (2011): «La venta ambulante de los productos alimenticios. Un negocio sobre ruedas». Distribución y Consumo, n.º 89, pp. 82-84.
- MARSHALL, D.; DAWSON, J. y NISBET, L. (2017): «Food access in remote rural places: consumer accounts of food shopping». Regional Studies, 51(8), pp. 20-31.
- McENTEE, J. y AGYEMAN, J. (2009): «Towards the development of a GIS method for identifying rural food deserts: Geographic access in Vermont, USA». Applied Geography, 30, Issue 1, January, pp. 165-176.
- MILLER, M; MIDDENDORF, G y WOOD, S. (2015): «Food availability in the heartland: exploraing the effect of neigborhood racial and income composition». Rural Sociology, 80 (3), pp. 340-361.
- MORRIS, P.M., L. NEUHAUSER, y C. CAMPBELL. (1992): «Food Security in Rural America: A Study of the Availability and Costs of Food.» Journal of Nutrition Education n.º 24(1): 52S-8S.
- PROTEC, D. E. (2013): «Strengthening a critical rural infraestructura: Rural Grocery», Rural Grocery Iniciative, Center for Engagement and community Development, Kansas State University. (en línea). www.cdfifund.gov/what_we.../Rural%20Grocery%20Stores_FINAL.pdf
- RAMOS TRUCHERO, G. (2013): «Alimentación e identidad territorial en la producción del queso idiazábal». Lurralde: Investigación y espacio, n.º 36, pp. 15-30.
- RAMOS TRUCHERO, G.; CASTAÑO, E. y RATO, H. (2013). «¿Hay desiertos alimentarios en España? Un análisis del caso asturiano», Comunicación presentada en XI Congreso Español de Sociología. Crisis y cambio: propuestas desde la Sociología (Grupo Sociología de la Alimentación), Madrid, 10-12 de Julio de 2013.
- RISSLER, P. (2014): «Food Availability in the Heartland: Coping Strategies For People Living in Low Access Food Areas in Rural Kansas», Kansas State University. (Master’s Thesis).
- RUSSEL, S. E. y HEIDKAMP, C. P. (2011):«Food desertification»: the lost of a mayor supermarket in New Connecticut». Applied Geography, n.º 31, 1197-1209.
- SANZ, H. (1996): «Venta ambulante en España. Oportunidades y amenazas». Distribución y consumo, n.º 66, pp. 66-75.
- SHARKEY, R. J. (2006): «Measuring potential access to food stores and food-services places in rural areas in US». American Journal of Preventive Medicine, n.º 36 (4S), pp. 151-155.
- SCHAFFT, K. A.; JENSEN, E. B. y HINRICHS, C. C. (2009): «Food Deserts and Overweight Schoolchildren: Evidence from Pennsylvania». Rural Sociology, n.º 74 (2), pp. 153-177.
- SHAW, H. (2012): «Food Access, diet and health in the UK: a empirical study of Birmingham». Brithish Food Journal, Vol. 114 (4), pp. 598-616.
- UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE (USDA) (2014). Food Access Atlas, Economic Rural Servicie. (en línea). http://www.ers.usda.gov/data-products/food-accessresearchatlas/about-the-atlas.aspx.
- WALKER, R. E.; KEANE, C. R. y BURKE, J. G. (2010): «Disparities and access to healthy food in the United States: A review of food deserts literature». Health and Place, n.º 16, pp. 876-884.
- WHELAN, A., et al. (2002): «Life in a «Food Desert»». Urban Studies, n.º 39 (11), pp. 2083-2100.
- WHITE, M. (2008): «Food access and obesity». Obesity Reviews, Vol. 8, n.º 1, pp. 99-107.
- WRIGHT MORTON, L., et al. (2003): Food in My Community: a case study of a Davenport, Iowa Neighborhood, Sociology Technical report n.º 1003, Iowa State University, University Extension. (en línea). http://socserver.soc.iastate.edu/extension/pub/tech/STR1003.pdf
- WRIGLEY, N. (2002): «Food deserts» in British Cities: Policy Context and research priorities». Urban Studies, n.º 29 (11), pp. 2029-2040.