Caracterización de los actuales modelos de alimentación para la producción de leche de vaca en Asturias (España) y su influencia sobre la producción de la leche

  1. C. Santiago
  2. F. Vicente
  3. J.D. Jiménez-Calderón
  4. A. Soldado
  5. A. Martínez-Fernández
Revista:
ITEA, información técnica económica agraria: revista de la Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario ( AIDA )

ISSN: 1699-6887

Any de publicació: 2017

Volum: 113

Número: 4

Pàgines: 335-346

Tipus: Article

Altres publicacions en: ITEA, información técnica económica agraria: revista de la Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario ( AIDA )

Resum

The models of dairy cow production are traditionally based on the usable agricultural area for maize culture. However, the composition of the diets varies throughout the year, because of the annual dynamic change of forage production, the forage rotation, the different cow requirements according to changes in the physiological state, etc. So, the crop area cannot always be associated with the ration. Therefore, the aim of this study was to identify the different feeding models used in dairy farms in the Principality of Asturias (Spain). In order to achieve this, sixteen dairy farms were selected according to grazing situation and the land destined for maize culture. A survey was compiled quarterly since summer of 2014 to spring of 2015. The farmers were interviewed about production and feed offered, and feed and milk were sampled. The ingredients of the ration and their amounts offered were analyzed by cluster analysis to establish actual feeding models. Seven feeding models were identified according to the main ingredient of the ration. The feeding model affects milk production, milk composition and the concentrate efficiency. Maize silage has become the mainstay of the diet in dairy farms. Increasing the amount of maize silage in the ration improves the milk content in protein, lactose and solids-nonfat, while the concentration of fat content was not affected

Informació de finançament

Las explotaciones seleccionadas fueron mo-nitorizadas durante un año, desde el verano de 2014 a la primavera del 2015, en el que se realizaron cuatro visitas a cada una. En los cuestionarios realizados a los ganaderos en cada visita se recogieron datos acerca del nú-mero de vacas en lactación, semana media de lactación, ingredientes que componen la ra-ción, cantidad ofertada de cada uno de ellos, cantidad de hierba fresca ofertada (en el caso de ganaderías con pastoreo), modo de adquisición de los ingredientes y producción media de leche. La hierba ingerida en pasto-reo por las vacas fue estimada sustrayendo la cantidad de materia seca aportada en el es-tablo, de acuerdo a la información aportada por el ganadero, de la cantidad máxima de materia seca ingerida por vaca estimada me-diante la ecuación de predicción del National Research Council (NRC, 2001) para vacas Holstein en lactación: